【$159釣墨魚散團體驗】散飛包釣包煮包食!一班朋友一家人去chok墨魚啦!

話咁快又到三月, 開始踏入炎炎夏日之外, 仲係釣墨魚既好季節!

以往想釣墨魚, 就算約夠人包到船, 每位都可能要$300 – $500不等

仲未計要等幾耐先約齊親朋戚友, 真係諗到都覺得煩!

今次我網上預訂了墨魚散團,$159一個人包飲包釣包煮,同大家分享下!

點釣?釣唔釣到?有咩食?船上衛生情況?有興趣就睇落去!

如果大家有興趣直接去預訂:預訂網站

因為疫情關係,墨魚散團現時暫定至另行通知!

但!係!佢地推出包團墨魚,8個人每人$250就包到船,抵到爆,平時真係唔會有:預訂網站

爆得極快,如果滿就要包船,但人數要求會多,不過除開人均價錢其實差不多:包船服務精選夜釣墨魚船隻推介

如果想同三五知己, 親朋戚友釣下墨魚, 過個休閒寫意既晚上, 除咗散團之外, 佢地都有唔同既包船服務!

佢地有好多船好似都好正,人多分分鐘要同散飛價錢差不多!

包船服務精選夜釣墨魚船隻推介

考考你!幾時係釣墨魚既最佳時機?

其實三至十月都會有!

多數4,5,6月是釣墨魚旺季,不少人會組團出海大顯身手

喺西貢水域最常Chok 到的「墨魚」有三種,分別有針墨魚、火箭魷同大尾魷。

最早可以釣到的「墨魚」為火箭魷,出沒高峰期為每年的五至六月。針墨魚的出沒高峰期為每年的八至十月。

而大尾魷的出沒高峰期為每年的十二月到翌年五月。

返去重點!釣墨魚實測

Holimood既夏日夜釣墨魚散團 

我地當日係星期五晚7pm西貢5號新公眾碼頭上船,等咗一震,船長就到安排上船,上到船船長就向每位參加者分發釣墨魚工具

上到船,我就同朋友在船頭影下相,上甲板吹下海風,等船長停定船就可以開始釣墨魚。

雖然坊間都有唔少既釣墨魚攻略, 但係釣墨魚尼家野, 都可以話三成靠實力, 七成靠運氣!

講就咁講, 我去之前都睇攻略,令成功率高啲!

想好似我地,做定功課, 以免出到海食白果既話, 可以參考下:出海釣墨魚攻略!

Chok下,等下,又Chok下,等下,又轉下位,結果我同朋友都釣到,收獲都不錯!

船長即場幫我地煮我地釣到既墨魚,好新鮮,好有成功感!

至於大家都好關心既衛生問題

每團會有人數限制,每次不多於30位參加者。

我當日上船,大慨25個人,空間,坐既位置都好足夠

另外為保持了食物衛生,食物亦不會安排自助餐,會改為按訂單每組人數獨立分配。

我地4個人既食物放埋一盒,食物質素就正常,小食分量都齊,重有罐飲品,但大家可以上船前食晚飯先,小食唔可以當晚飯。

可能係海上面,都幾大風,空氣又流通,加上架船唔會好迫,自問都玩得安心。

釣完食完,吹震海風,就開始回程返西貢碼頭。

總括黎講,都幾好玩,架船都叫舒服,唔會迫,乾淨,船長都好好,有問必答。

想釣墨魚可以考慮,人數不多,唔想包船散飛都很不錯!

$159/位就可以一路釣墨魚, 又有得食,玩番晚真係幾唔錯!

看到這邊,大家是不是已經好心動,如果大家有興趣可以參考一下: 預訂網站

This entry was posted in 其他, 水上活動, 活動, 消閒, 興趣 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.