地產經紀重做唔做得過? 地產牌拿到但最後還是女人錢好賺…

小妹Jenny, 23歲 ASO 畢業2年,香港土產,好想賺多點離開屋企自已住,最好有時間進修讀埋個cheap cheap學位。做過『煲先泥』Sales,大陸朋友常來大聲問有無『禍次碼』的Brand ,又做過A叉A保險,三個月做左阿媽和自已張單,就因為朋友同學都怕變孤兒,就無單了!揾到萬三四蚊一個月。

為左揾錢夢想快d實現,索性去盡D轉戰地產,好多人講你賣到一間夠你食一年半載,賣得幾間唔好話租屋出黎住,首期都有希望…總好過做保險斷了六親,又唔洗企足成日講D港式PTW先得個皮零野,同埋我怕有日變甲組腳,到時被男友拉去要我同佢D波友一齊落場!

返左個零月發現,原來地產業有個好特別地方,食過夜粥先至有優勝,主要職責系大街大巷追車,及在商場做臥底,有疑似目標,就死跟,問人睇唔睇示範單位?然後你會看到滿商場都是在等人的疑似地產人型物體,數目一定多過去商場逛的人。做左半年賺到支鹽水吊命。大家都以為地產好做時大家就去搶住做,僧多粥少這道理連小朋友都識!

到底想搵到錢如我這種人應該點?是否要去整件低胸裝賣倫敦金?

五月有天上『Jobs低B』看到有間俗稱M記 (不是老麥) 的激光脫毛公司請『業使』業務拓展大使,脫毛呢家野是女孩子私密事,男人應該是識條毛。我早覺得這行業有得做,試想香港女多過男,如果我們有一半人口是女性,即有400萬人左右,其中如果有二三成人想永久脫毛,就超過一百萬了,而大集團有信譽的只是聊聊可數,得果二三間,這M記在『孤高』搜尋有差不多30萬正評,睇泥都勁堅。

WSP去申請,馬上覆機叫我去旺角朗豪坊見工。上到去我以為是那些劈場,大媽Big6朋友,點知哇!哇!哇!360度朗豪坊差不多頂層的寫字樓,不只是維港夜景,是全港九景都有。原來這業使是個新的職級,專門請有心有力有態的年輕人,透個自身的人際網絡,推薦六星級脫毛療程給潛在客人。聽完我就覺又給保藥黨呃左上樓,其實就是保險不過是推脫毛不是保單之麻。

但對方HR好像識得讀心術,她說其實不一樣,因為她們M記是有底薪仲要過萬,再加佣金,還有強積金,放星期六日,不用加班,返九半放六半,哇有無甘好呀?本住怕你有牙,地產保險我都不怕,I have nothng to lose的心態一試,原來是世紀筍工,哈哈哈,要大笑三聲。

其實好多和我同齡的港女又好,其他女又好都想過去做永久激光脫毛,只是好多黑店而且又怕被人狂Sell,所以好卻步。但這M記強調不硬Sell,不劈客,有碑自然有客。我幾個best friend做完一個小部位療程都不用我講自已話要做埋其他部位,仲自動介照其他friend來。最開心的不只是做到生意有佣有底,而且幫到 friend,one stone kills two birds。

還有我就泥過試用期,之後公司有免費療程員工褔利,真係講都無人信,不過反正我信了!家陣終於給我突破皮零野,向著三皮野一個月的目標進發。

如要永久激光脫毛記得pm我。

This entry was posted in 其他, 創業, 地產, 校園進修, 理財, 職場, 金融 and tagged , . Bookmark the permalink.