日本篇:うなぎ徳 – 幾經考驗的一碗炭烤鰻魚飯

食鰻魚是來日本既其中一個目的。

記下了兩間鰻魚專門店,分別係柳川中洲店 (唔去柳川咁遠喇!),以及吉塚。可惜人算不如天算,竟然兩家分店也在裝修,我們只能望門輕嘆。

硬頸既筆者,食唔到鰻魚飯係唔會死心既,立即上網睇附近哪裡有鰻魚飯吃,根據谷歌大神既指示,最近大概就是在博多的うなぎ徳 ,好像又是一間百年老店的品牌。

透過玻璃,可以看到師傅是用炭火來燒鰻魚,我好期待喔~

蒲燒汁香甜,炭火烤出來自然香氣陣陣,鰻魚的肉質結實,唯一要挑剔的是有點細骨,但佐以軟熟的秋田縣既靚米,輕易便可清掉一碗米飯。

對方的一款同樣是蒲燒,味道基本上是相同,他那盅的細骨好像比較少,我想都是看彩數。

不同的是,他的套餐有跟上高湯,可來個茶漬飯,一次過滿足兩個願望。

若有機會再往福岡,或者去柳川的本吉屋,試試來得更地道的鰻魚飯吧!

This entry was posted in 日式菜, 日本 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.