人性?|DEVILMAN Crybaby |愛?

《惡魔人DEVILMAN crybaby》是以紀念原作者永井豪出道50年而製作。

可能未必好多人識得呢個作者,我會用四個字去形容依位漫畫家嘅作品兒童不宜。充滿暴力、血腥甚至情色的風格。響佢嘅作品男女性裸露已經好正常,斷手斷腳,身體開洞爆血,而「惡魔人」入面女主角被分屍斷頭掛起遊街應該係經典場面。

所以依套作品係18禁㗎!!!

而今次我所講嘅惡魔人係由Netflix投資只有十集嘅重製版嘅《惡魔人DEVILMAN crybaby》留意!舊版係無Crybaby依個字。下面我都會講解我個人對新版追加嘅Crybaby嘅個人理解。

我的身體是惡魔,但人類的心並沒有失去!我是惡魔人!” – 惡魔人不動明

DEVILMAN Crybaby主角不動明就係所謂的愛哭鬼Crybaby。動畫入面我扡知道,佢情感細膩,能夠感受到對方內心的悲傷。佢嘅眼淚,並唔止係為自己而哭,什至會為他人流淚。所以我覺得依套作品就係因為Crybaby先可以得以延續,如果佢嘅心地唔係咁善良,可能就已經比惡魔吞噬左佢嘅心智 都唔會成為惡魔

依加先做少少劇情簡介先,男主角不動明係一個平凡易喊 心地善良嘅高中生,改版中佢父母因爲長期響國外工作 所以他就寄住在牧村家 同女主角牧村美樹係青梅竹馬。有一日第二男主角天才高富帥飛鳥了(不動明嘅兒時玩伴),搵埋不動明調查惡魔並參加安息日派對。俾老友搵笨嘅不動明俾惡魔附身,但因為本性善良,不動明無被惡魔吞噬心智 但擁有惡魔嘅力量而變成惡魔人——擁有惡魔的能力卻保持了人類的內心。然後就開始同朋友一齊合作打惡魔啦。可能你會以為打怪升級,拯救世界,成為英雄同女主角發展愛情故事就完。但你唔好忘記我上面都講咗「女主角被殺死分屍斷頭掛起遊街應該係經典場面」

善良的惡魔,邪惡的人類 哪個更恐怖?

依套係一套悲劇作品後半劇情就會開始劇情暴走 親手保護嘅人類 佢地嘅人性竟然可以咁殘忍咁醜陋,完全超越一般動畫嘅劇情當中不乏諷刺人性、隱喻政治、血腥黑暗、重口味18禁。

作為整個故事中最純真最善良嘅牧村美樹,猶如「聖女」般的存在。即使知道不動明係惡魔人,依然都選擇堅持愛同信任不動明。可惜殘忍嘅人類並無因為佢嘅善良而手下留情,殺死並肢解美樹並跳着勝利的舞步,那一刻的畫面真的是太悽慘 同時都代表人類最後嘅希望破滅 明對人類嘅善良都著事情崩潰。

劇情大致上就係咁 其他我希望大家可以自己睇動畫。因為佢嘅畫風係特別 而且Soundtrack都好好聽,所以我好希望你哋可以欣賞到所以我好希望你哋可以欣賞到欣賞到。

惡魔之手:繼承《惡魔人》血脈的作品

《惡魔人》我個人認為是一部對後世動畫發展影響深遠嘅偉大作品。

在《DEVILMAN crybaby》的官網入面,佢其中一頁係可以見到不動明化身惡魔人後嘅惡魔之手(啫係上圖),而構成惡魔人之手嘅係各種各樣嘅作品名稱。當中好多都係現今都相當受歡迎/有知名度 例如:新世紀福音戰士 進擊的巨人 東京喰種等,而根據惡魔之手族譜圖創作者嘅訪問,佢認為「手中」的作品都同《惡魔人》有著密不可分嘅關係。最上方的手腕部多為永井豪本人創作的與《惡魔人》息息相關的作品,包括《魔王但丁》、《暴力傑克》、《女惡魔人》等,小指則是已經去世的永井豪摯友石川賢的作品群,其中囊括了《蓋塔》、《魔獸戰線》、《虛無戰記》等。

大拇指則是由《neo惡魔人》、《AMON惡魔人默示錄》等其他作者的惡魔人故事構成。食指部分的作品在世界觀設定上與《惡魔人》的黑暗

構成中指的作品有《寄生獸》、《亞人》、《東京喰種》等作品,這些作品的主角都與《惡魔人》的設定有著相似之處,在《惡魔人》的故事里擁有惡魔、人類以及人性的惡魔人們相互對立。「生活在平凡現實世界的主人公突然捲入異世界怪物的凶惡戰鬥中」的背景設定如今已經非常常見,而且這些主人公們最初通常都是高中生,這些高中生們不僅要面對關於自身種族變化的挑戰,還要在多個勢力、多個種族中周旋。

無名指的部分,則是那些融合了聖經、默示錄以及各類神話的作品。代表作有《新世紀福音戰士》、《Hellsing》、《青之驅魔師》等等。《惡魔人》作為漫畫史上劃時代的作品,其中重要的一點就是對神話、聖經元素的引用,庵野秀明也曾表示《新世紀福音戰士》深受《惡魔人》的影響。《惡魔人》中大膽的傳統形象反轉、融合科幻設定的神話背景,這些對於當時的讀者都顯得足夠刺激,並影響著今後的創作者們。

以上4張相俾未睇過嘅人發揮下小宇宙 聯想下個結局到底發生咩事?

真心希望可以同大家分享依套作品 可以大家一齊交流吓

C&K Lifestyle

Our Instagram

Our Facebook

Our Whatsapp

This entry was posted in 其他, 影視, 影音娛樂, 消閒 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.