【人奶之路】經濟之選|媽媽谷推介|優合 Youha The One

我家妹豬已六個多月大了!回望妹豬剛出生時就入左兒科,一出世就習慣左用奶樽,根本唔識得埋身(╥_╥)無BB既啜功幫助下,只能手揸奶,但其實我根本就無足夠人奶比妹豬飲。當時出左世4、5日,真係揸到手都殘先得個10ml、8ml奶。到妹豬出院,我就開始試多D埋身,好可惜埋左一分鐘都無呀囡就已經推開我唔肯埋身。當時我心諗,唔通我要做個全泵既窮媽媽!?一個電泵有平有貴,講緊幾百幾千一個都有。媽媽谷D媽媽力推優合The One,因為一部先大約HK$800,重可以配合優合The One Cup,即免提奶泵,方便返工用。

原來一部The One已包括了上圖所有東西,即泵主機、21mm 按摩墊、24mm+27mm喇叭、PPSU 奶樽連蓋連奶咀、保凍袋連冰種。

The One機有五種模式:按摩模式、仿生模式、深度模式 、按摩+仿生混合模式、按摩+深度模式及個人模式。

我自己最常用的是按摩及仿生兩個模式交替使用。先用2分鐘的按摩模式,再轉到仿生模式,待奶陣不怎麼出現後(多數十分鐘後便死氣沉沉)再轉回按摩模式,奶陣出現時又轉回仿生模式。

最初我都顧慮到The One是國產,對其安全性有點擔心,所以有部份媽媽會用The One主機,配用 Spectra 9+ / Medela的喇叭鴨咀等配件。而我都有入手Spectra 9+ 及 Medela雙泵配件,但最後其實我覺得The One原裝雙泵配件才是最適合我本人的。

而於儲奶方面, The One是闊咀,可以另外配合Spectra、Avernt、Pigeon闊咀奶樽/儲奶器使用。如要配合窄口儲奶器,只需額外買一個闊咀轉窄口的接駁器即可,十分方便!

大約到我放完產假後回到職場時,The One便成為我的好拍檔了!每天提早45分鐘到公司泵奶,吃著午飯泵奶,這些都成為了我上班的一部份了。

由於吃著午飯泵奶,所以要騰出雙手吃飯。我便選擇了大約三百元的The One Cup,尺寸有24及28mm。如把The One pump 所附送的按摩墊塞到24mm Cup使用,便是21mm。另外加獨立購買的小喇叭塞到24mm Cup使用,便是19mm。當然亦可以選用市面上的handfree胸圍,令你騰出雙手。

而The One Cup簡直是一件法寶,用了它,可以騰出雙手做任何事。有媽媽指她們會愛美神上彈,然後就出門一邊泵,一邊搭車/做家務等等!

只要The One Cup安裝得正確,根本就不會出現滲漏問題。
PS:睡眠時不能用,除非你坐著睡XD

想不到經濟的 The One都可以幫助我這位剛剛好媽媽儲到冰奶。

如果你都打算要泵奶的話,不妨考盧一下 優合The One ;)

****************************************

Contact Me:

E-mail: janechunwong@gmail.com
Instagram: JanechunOK
https://www.facebook.com/JaneWong128
免責聲明;
本文章所發表的全部內容均屬個人意見及感受,並不代表該品牌之言論及立場。如需協助或希望獲得更多有關產品資訊,請直接聯絡該品牌查詢或∕和尋求相關專業意見。如從而引起任何損失或法律糾紛,本人概不負責。
This entry was posted in 孕前準備, 產前產後 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.