Girona, Spain 赫羅納 #Game of thrones 拍攝場景

如果你是<<GAME OF THRONES>> SUPER FANS,咁你就要留意我以下介紹啦!

GIRONA(赫羅納)位於巴塞隆納東北面,乘坐高速火車最快40分鐘便能到達。

點解我話如果你係GOT FANS一定要留意啦, 實情係第六季有好多場景都選擇了GIRONA嚟拍攝。

1) Cathedral

古代教堂,充滿了羅馬時期的特色。

IMAG3102

2) BANYS ARABS

建於 1194年,當時古時代浴場。

IMAG3113

3) Monestir de Sant Pere de Galligants

IMAG3151

其實GIRONA仲有好多好靚地方可以參觀。但即日由巴塞隆納來回便足夠。

IMAG3162

小TIPS:

天氣: 16度至24度左右(5月份)

前往方法: 由巴塞隆納 SANTS STATION 乘坐高速火車(50EURO來回車票) 每程約40分鐘或坐普通停站火車(25EURO來回車票) 每程約1小時35分鐘

語言: 西班牙語, 英語

如果去開巴塞隆納,又是GOT的FANS, 赫羅納是不錯的選擇。

This entry was posted in 西班牙, 觀光. Bookmark the permalink.