瓦倫西亞(Valencia) Spain

5.1 勞動假後今日又要返工啦! 睇大家都FULL OF HOLIDAY MOOD無乜心情做嘢架啦! 咁不如大家睇下我今日推介另一個西班牙必去的地方, 瓦倫西亞(Valencia)。呢個地方集合咗現代與藝術之間(City of Arts and Sciences)。係西班牙第三大城市。 有一個全歐洲最大的水族館。因為曾經是羅馬的殖民地所以建築物也充滿了羅馬式的建築。別具一格。

有三個必去的地方:

1)L’OCEANOGRAFIC, 之前講過, 係歐洲最大的水族館。必去一看

2)EL MUSEU, 博物館, 每月主題也會不同。 最新是講科學。 有些小實驗可以和小朋友一起做。 動動腦筋。一家大細都岩玩。

3)L’Hemisferic, IMAX影院。入去睇番套大自然I MAX影片也不錯享受。

之後到處看看走走。也是一種輕鬆開心的享受。

IMAG2680_BURST001 IMAG2713 IMAG2777 IMAG2820 IMAG2821

我自己特別喜歡呢個城市。因為有自己獨特色彩。

大家如果到巴塞隆納旅行 ,又能抽出一至兩日時間, 可以考慮到這裡行下也是不錯的選擇。

可以係巴塞隆納轉乘高速火車(來回大概80 EURO)。大概1個多小時左右。

語言: 西班牙語及英語

住宿:可考慮住上一至兩日(酒店或Airbnb)也行。

“來個西班牙深度遊吧!” :)

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in 西班牙, 觀光. Bookmark the permalink.