Spain -Tarragona

又到星期五晚,大家有無出去HAPPY HOUR又或趕回家享受家庭樂? 今次介紹一個小城鎮給大家叫Tarragona, 位於巴塞隆納附近的城市。坐高速火車不用30分鐘。 咁有乜好玩呢? 在三月他們有個節日叫燒蔥節。你可能會問蔥有乜好燒呀!!絕對贊同。我初時也是這樣諗。再加上小弟係香港係唔食蔥的。但係此蔥不同彼蔥(香港的)。 SIZE比較大,食落清甜。燒完之後就將表皮弄掉,只食中心最甜部分。 但係最重要莫過於個SOURCE。呢個SOURCE真係無敵。畫龍點睛就係佢..哈哈..一個唔食蔥的人。可以食到20條。破了我自己紀錄。

 

IMG-20170220-WA0025 IMG-20170220-WA0014 IMG-20170220-WA0013

如果大家三月到巴塞隆納,不妨到TARRAGONA親身感受一下燒蔥的樂趣。但如果怕麻煩的人,也可以到巴塞隆納餐廳食到。但當然會無咗燒個下既樂趣啦! 咪好似係香港囉住個BBQ叉自己去燒和人地燒埋俾你的分別啦!!

到巴塞隆納,香港應還沒有直航。但可到巴黎及阿姆斯特丹轉機。

下次會講一個幾特別的西班牙小鎮。 和香港有少少關係的。:)

 

This entry was posted in 西班牙. Bookmark the permalink.