去日本必試 飛驒和牛燒肉

去得旅行,總會想試一餐正野。今次到日本的名古屋去旅行,慶祝紙婚一周年紀念,當日晚餐就揀左網上人氣爆登的馬喰一代 (除了名古屋外,係東京、岐阜都有分店架)。

大家可以上網訂位 (但要選定食的Menu),佢的燒烤套餐有四款,由7,500yen到20,000yen不等,同埋全部都以位計 (兩位起先叫得)

今次我們要左兩位最貴的「天上套餐」,價錢約港幣1,500位(另加Tax)。雖然係有D貴,但呢個價錢係香港,係絶對食唔到呢個質數同呢個份量。我們點了有係名古屋設廠的麒麟啤,邊飲邊等食。

前菜三種拼盤無咩特別,所以都不作解釋。

【入正題】係法包上加上一大舊香軟的芝士,上面再配上薄薄的牛火腿,咸香非常。

極上飛驒牛刺身拼盤!係呀,全部都係生食。Waitress姐姐仲怕我們燒左黎食,温馨提示我們,呢個係sashimi。一共有三款唔同部位/調味的飛驒牛刺身。先食最右個兩塊較淡味道的牛,佢食落的味道有D似火雞(笑);中間個塊食落的油香味濃少少;到最左邊的搽上麻油加芝麻,味道較濃,建議連埋下面片紫蘇葉一齊享用。

餐廳上菜,次序未必跟足Menu。食完刺身後,職員就將腹肉握壽司送上。正常份量的壽司飯,上面放上一塊半生熟牛肉。肉味都幾香,但不太建議將全粒wasabi放上牛肉,會搶晒牛肉的味。

再來就係極上飛驒牛韃靼牛肉,同樣都係生食,但廚師稍為有燒過牛肉的片先切開。三片牛肉可以點係較水狀的甜醬油。而旁邊的蔬菜稍為灼菜,可以點較「結身」的醬味道有D似加了芝麻的乳豬醬,令到整體提鮮。

食完以上的冷盤,係時候要食燒肉了!呢份極上牛舌,簡直令我對薄牛舌改觀!原來一塊靚牛舌,就算薄薄一片都做到油香及口感豐富的感覺。2分鐘到就可以燒另一面,再燒落去牛舌的油脂已經被迫出黎。我本人都係第一次食咁Juicy的牛舌,也 (係呀,我用Juicy黎形容)

到了最期待的畫面!極上飛驒牛「極級」菲力心拼盤!呢碟A5和牛,淨係睇佢肉上的雪米紋就知佢幾靚!

職員主動幫忙換網後,我們慢慢每兩塊塊用炭爐燒香牛排。

由於佢係好靚的牛肉,所以不用燒太耐就可以食。牛肉入口時,D油脂泌曬出黎,加上濃厚的肉味,真係我一直以來食過最靚的和牛\(//∇//)\

食完和牛排都未夠口?個餐仲有餐廳自家製的腸仔。唔知係腸的油脂定係入面的芝士,食的時間,D「肉汁」直爆口腔!

如果大家同我一樣怕油的話,可以用牛肉拌飯。其實和牛的油香滲埋D飯到,令整個配撘更Match。

餐飯去到甜品都唔輸蝕!柚子雪巴入口即溶,清而不過甜的的柚子味於口中慢慢溶化,為味蕾帶個完美的Ending。

食飽飯,我見仲有一枱香港人仲等緊位。所以⋯⋯如果大家有心黎試,務必Book位!Book位!Book位!

想知道餐廳的Menu或分店詳情,可以到餐廳的網址查詢 https://bakuroichidai.jp

| 品牌合作 | 出席活動 | 產品試用 | Email : bingfooddelivery@gmail.com

This entry was posted in 日式菜, 日本. Bookmark the permalink.