如果你認為你可能有床蝨,唔好睇少佢地。你可以睇睇床蝨的照片(臭蟲的跡象)和床蝨叮咬的照片,以下落黎會話你關於分別你的問題是床蝨還是其他的常見問題答案。


如果你懷疑你訓覺時有床蝨,不要在搬到另一張床上或者沙發上睡覺。因床蝨可能會跟著你其他睡房或沙發上,然後好難擺脫佢地。佢地都可能搭順風車到你的親戚家,你可能會導致你親戚朋友被感染。另外,無人係家裡意味著這些木蝨可能會處於休眠狀態。佢地可以無吸血都可以長達12個月唔死。問你死未?當你番黎時,佢地又再開始咬你。有滅蟲公司會提供一d處理 平時就咁睡在你既床上,(主要係處理開始後,你必須留在床上 - 你是誘餌,吸引毒蟲和令床蝨死亡。)已經可以殺死殺死床蝨的方法。下面會有好多人問我的常見問題,而我都有從各滅蟲公司技術員和自己經驗心得得知資料。

保存任何你發現的生床蝨或者屍體。千其唔好扔左去,原因係你可能需要張佢地展示比房東(包租公),專業滅蟲公司技術人員等等。或者你影張相放係一d討論床蝨既網站到也可以。用清晰的包裝收拾起來,並將標貼到包裝上。或者將其放入自封式拉鍊或密封罐子中。唔好以為你會睇到好多床蝨或者識分別,因昆蟲習性唔係你想像中簡單。

唔好以為床蝨只係你既床上。儘管床架和床墊以及床頭板是床蝨最可能既棲息地,但它們通常可以隱藏係沙發和其他軟家具,電插座(後面板),燈具,電腳線,地板裂縫和其他縫隙中臥室和客廳。床蝨偶爾會在廚房和浴室中找到。原因係痴左係身再跌落係廚房和浴室到。唔洗感到恐慌:大多數情況下,特別是較小的情況下,床蝨相當集中同一個空間到,通常距離人們睡覺的地方(或者他們長時間坐的地方)10-20英尺到。但是,如果一個技術人員告訴你係客廳裡發現床蝨,就意識到有好多床蝨已經侵染了沙發,電腦椅等等。唔好相信床蝨係晚上先會咬人。佢地仲鐘意熟睡的固定主人,佢地睡得很熟。但是,如果佢地餓了,要咬你咩時候都可以咬你。你可以在椅子上被咬。
 
排除其他可能的情況,如皮膚發炎,生暗蒼(真係有人問過我啊)、敏感和其他昆蟲的叮咬。懷疑床蝨叮咬有時會成為依d條件之一。醫生都不能確定地診斷係咪床蝨叮咬。所以常見問題都係搵專家好。不過要注意的是,我們很多人都被醫生告知我們有或無床蝨,但其實醫生後來都係錯的。有好多網友都有同我講番。


千其千其唔好,不要放出霧氣或滅蝨炸彈。都唔好聽房東叫你咁做。不要讓所謂既“滅蟲” 去令情況更壞。滅蝨炸彈/霧化器不適用於臭蟲,事實上,它們會傳播。你的問題會被放大。相信我!
 
唔好把你的床和其他家具扔出去。您可以覆蓋和隔離床。大多數家具,包括床墊和沙發,都可以不用扔而處理床蝨問題,如果需要扔家具,可以先問專業技術人員。佢地會講沒有必要或建議,因為拋出家具和其他物品,可能只會導致床蝨散佈,唔好咁無公德心影嚮其他人。如果有一個很好好既理由扔物件,而你蟲害管理專家幫助你安全地做到這一點就可以,以免散佈在你家或隔離鄰居周圍的床蝨,並使其他人確保無受感染。

唔好開始裝袋你擁有既一切。除左洗滌和乾燥的衣服,請不要密封包裝袋中的所有物品。等待技術人員檢查和抽真空所有的東西裝在袋子裡。遵循技術人員的建議先至係重要,因為他們知道你們既處境。如果你決定收拾東西,你可能會把床蝨密封起來,假設依個係一個解決問題的方法你把這些東西放在存放12個月一定唔開封。相反,大多數技術人員會大力打擊你的問題,床蝨會被吸引到你的床和衣服,從而殺死他們。我之後也可以討論關於這方面既問題:“我點樣為害蟲防治做好準備?
 

唔好購買化學品和自行處理。有滅蟲公司都會用殺蟲劑不過佢地有時候完全掌握了你家中處境。請記住,殺蟲劑具有不同的品質(驅蟲劑,接觸先死,殘留揮發後接觸後先死)。床蝨可能是你在家遇到的最複雜的害蟲。如果開始噴灑殺蟲劑,可能會驅散蟲子,專業人員可能會遇到麻煩更難去殺床蝨。什至有公司可能因咁樣而再收貴d。搵良好的專業人員幫助啦。

This entry was posted in 個人, 健康, 兩性關係, 其他, 家居, 心理測驗, 星相命理, 校園進修, 環保, 知識, 社交, 職場, 親子, 趣聞 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.