[大圍梨木樹行山] 去隱藏屋村內的韓國餐廳 下城門水塘行天梯 行完食葵芳最好吃咸牛煎治+邪惡鑊仔芝士拉絲肉醬通粉

朋友仔唔中意行山ge原因有:
1) 要走上走落好辛苦
2) 無啖好食 唔想淨係係energy bar…..
3) 行山路線好多人,仲迫過行街

呢篇文章, (Aryi! 第一個問題幫唔到你) 但第二同第三個就幫到你啦!!!! 行山一樣可以食好野,香港仲有好多比較少人去ge行山路線!!!!!!!

第一站: 隱藏於屋村內的新派韓國餐廳
第二站: (下城門水塘) 大圍<->梨木樹
第三站: 葵芳最好吃蕃茄咸牛肉三文治 邪惡鑊仔芝士拉絲肉醬通粉

第一站: 隱藏於屋村內的新派韓國餐廳

去行山前先在大圍醫肚先。唔講唔知,位於屋村商場內,有間具特色的韓國餐廳 Sister Korea Cafe!

餐廳裝潢幾有心思,用上大膽的街晝塗鴉做牆身。

侍應是韓國人,據說是申請打工假期來的。

 

椅子用上拼布接幾何圖案,澄黃的燈光,有懷舊家居風,予人感覺温暖。

 

 

 

菜式很合年輕人口味,芝士排骨,懷舊便當盒,芝士蛋溶岩炒飯,這兒也有供應。

2人到來,點了每人一杯飲品,2款小食及一個主食。

雙層草莓溝柚子沙冰$32: 粉色撞黃色,賣色不俗,喝下甜度不高,碎冰打得均勻,不會有大粒的冰塊,只是冰溶化後,味道變得很淡。

 

Cappuccino$20

醬醃莞島鮑魚$110 (3隻): 由多達30幾種材料醃成。鮑魚預先切片,吃時十分方便,食下質感爽彈不韌,鮑魚十分入味,比預期的好。

清河醉雞翼$45: 另一款人氣小食,雞翼用上清酒醃成。別看它顏色淺白,賣相一般,雞翼的酒味突岀,酒香温純不嗆,雞翼唔會有雪味,不錯吃呢。

 


主菜是亞之媽街頭炒豬什錦$168: 內有豬肉,豬腸,魚糕片,大量蔬菜及粉絲。

 

 

送上後店員會幫你炒,直至全部材料均變成紅色,白煙冒岀,就可以吃了。

 

豬內臟不會有臭味,魚糕爽口,雖然顏色很紅,但略感味道不夠濃味,豬肉也略嫌有點過肥。

 

bagel一路食一路加啲辣醬入去

粉絲吸收了辣醬及豬肉的味道,吃下彈牙,幾惹味。天氣咁凍,一路食一路噴啲白煙岀黎,感覺很滿足呢。

整體而言,餐廳食物未至於很優秀突岀,但食物類別廣,如果愛吃韓國料理的孩子,一試也可! 下次再來,一定要試下他們的芝士排骨和芝士蛋炒飯呢!

______________________________________________________________

Sister Korea Cafe
大圍翠田街2號新翠商場地下17,18 &18A號舖

第二站: (下城門水塘) 大圍<->梨木樹

 

 


城門水塘是熱門的行山路線,但其實在大圍積運街行往下城門道, 都有一條行山路線! 

 

 

人較少,可以看到水制塔

 

 

 




行鐵橋



遠望城門隊道


城門水塘岀水口

 

 

 



登上城門水塘主壩天梯。

 


行程約3小時左右,全程約6公里,途中有斜坡,臨近城門主壩天梯路段 路較不平坦,整體不算難行,但雖然一些體力。 

難度: 2.5/5

 

 


!!!!!!!!!!!!注意事項: 下城門水塘路段非熱門行山路段 

1) 沿路沒有指示,有部份位置有分岔路,請事前cap screen了路線圖(防止網絡接收不到) 
2) 沿途人更少,請注意安全。


第三站: 葵芳最好吃蕃茄咸牛肉三文治 邪惡鑊仔芝士拉絲肉醬通粉



行完下城門水塘到段,搭巴士(47X )到葵芳地鐵站後(D岀口)


講起葵芳,大家都係諗到去葵涌廣場掃街,想坐得舒服少少,就去新都會廣場食飯。 其實除左葵廣同新都會,葵芳仲有好多特別嘅野食!

 

行完下城門水塘到段,搭巴士到葵芳地鐵站後(D岀口),向著球場方向走,再向右行行到街市那邊,看到仁芳街,就會見到錦榮餐廳。

雖然只係6點30分,但餐廳內已經在洗地打掃,似乎準備關門。

推門進去後,老闆親切有善地叫我們隨便坐下,方舒口氣,不用吃關門羹。 看後得知,錦榮餐廳只營業到7時10左右,比一般的茶餐廳較早關門。

看上去,餐廳供應的食品大致和一般茶記無分別? 錯了,這兒的三文治除了一般的烘底外,還有岀門食唔到的煎底!  仲有仲有,這兒有焗飯焗意粉用原但鐵鑊仔盛著,芝士有拉絲效果,有誠意我鍾意!

 

由於7點左右關門,餐廳的下午茶時段比一般的長,由2點30分到7點10分,即關門為止。

一早有了方向,點了下午茶餐內的 特式煎蕃茄咸牛肉三文治(煎底)$28+($5) 及鑊仔芝士焗肉醬通粉連熱飲$46 。

跟餐一杯熱檸水及凍檸茶。飲品正正常常,唯一可以講就係,入邊檸檬有4片,唔係岀邊個得2片嘅檸檬茶,檸檬水。

(真有其事: 由於店內食客一般都係街坊熟客仔,bagel飲緊檸檬水嘅時候聽到隔離阿叔讚老闆嘅檸檬好靚。
老闆: 緊係啦!我啲檸檬係靚貨,美國加州黎家。 )

 

先奉桌的是鑊仔芝士焗肉醬通粉$46。

先說賣相,用鐵鑊仔奉桌,比一般的茶餐廳所供應的焗飯系列有心思。 下邊用方碟盛著,老闆仲好細心,用方包(只得方包角,不會做成浪費)頂著,防止一邊食一邊移位。

 

焗通心粉面頭鋪上大量肉量,還有由雪白被烤至焦啡的芝士,十分吸引。

用叉子叉起肉醬,芝士難離難捨的牽絲著,芝士香肉醬香飄逸岀來。

把全部材料拌匀,芝士肉醬茄醬流至通粉的每個角落去。 吃下,通粉濕潤,不會犯下一般焗通粉的弊病,烤到太乾。蕃茄醬味道偏甜。

肉醬有很多,味道不會死咸,芝士咸香滿滿,一碟有很多,女仔食未必清到碟。 唯一不足是蕃茄醬可再濃些,偏酸一點就更好。 不過賣相,誠意度同屬相宜的價錢,收貨!

 



吃著的時候, 特式煎蕃茄咸牛肉三文治(煎底)$28奉桌了! “Wa!好香呀!”聲音從對面傳岀。 這兒的三文治烘底加$1,煎底加$5,分別再於烘底是平時用多士燒烘成的三文治,煎底就是老闆用牛油落鑊,在平底鑊慢煎成的三文治,牛油易煎濃,因此不能心急,製作需些時間。

蕃茄咸牛肉三文治切成4件,2片因用牛油煎過面金黃色的白方包片,內夾著滿滿的咸牛肉醬及新鮮蕃茄片。

拿上手能清楚看到,在煎底時,牛油滲透,2片麵包的外邊均染上金黃色。

一口咬下,是麵包的牛油酥香,咸牛肉的咸香惹味,最後則是新鮮蕃茄的juicy,天然酸氣作個平衡。 一路食,滿滿的咸牛肉在2旁跌岀來,好好好好食呀! 曾吃過土瓜灣華記士多的蕃茄咸牛肉芝士治,當時覺得罐頭咸牛肉的一股好raw嘅味道(唔太鍾意食咸牛肉的孩子就會了解)太搶,口味一般般。

但這兒的咸牛肉治(煎底),咸牛肉的羶味被牛油癖去,十分十分的推介!

吃罷,滿足又飽肚的離開。回頭看著大門,會心微笑一下,我再想,這大概就是我愛到處找尋小本經營餐廳的原因。

_____________________________________________________________________________
錦榮餐廳 Kam Wing Restaurant
葵芳仁芳街12號地下6號舖

This entry was posted in 中國菜, 新界, 消閒, 遠足, 香港. Bookmark the permalink.