【自煮樂廚】氣炸鍋食譜 | 巴斯克芝士蛋糕 Basque Cheesecake

最近第一次整非常火熱嘅《巴斯克芝士蛋糕 Basque Cheesecake》。原來都幾易整。不過好多食譜就用咗「淡忌廉 whipping cream」。而我想同Alfred 一齊親子共食,所以我就棄用淡忌廉而改做全脂牛奶!感覺健康啲,而且味道依然好好!不過唔想焗爆面原來都需要啲耐性同小技巧!

《巴斯克芝士蛋糕》,份量:6吋蛋糕模

忌廉芝士 250克
糖 50克
雞蛋3顆
牛奶 120ml
低筋麵粉 20g

做法:

1. 預熱氣炸鍋160度,準備6吋圓形模烘焙紙。

2. 將已室溫忌廉芝士放入大盆中,用打蛋器攪拌,攪拌至微軟的狀態。

3. 加入糖,攪拌均勻。

4. 將雞蛋逐顆加入,攪拌均勻。

5. 加入牛奶,攪拌均勻。

6. 加入已過篩麵粉,攪拌均勻。

7. 將蛋糕麵糊過篩倒入蛋糕模中,再輕敲幾下,排出空氣。

8. 放入已預熱的烤箱,160度10分鐘 > 180度5分鐘 > 蓋上鋁箔紙 > 200度10分鐘 > 180度5分鐘,大功告成。如果想要再焦一點,可再用180烤5分鐘。

9. 放涼後入雪櫃一晚即成。

備註:
– 如想蛋糕面不爆列或太過焦黑,步驟7的爐溫請多加點耐性及時間去處理,才能得到想要的效果。
– 爐溫視乎不同品牌及食材大小而需作出適當調節。

=================================

(以上資料更新至撰文當日)

聯絡電郵: alfredbb325@gmail.com

最近開始玩IG,歡迎追縱:allaboutalfred

最近開始玩YouTube,歡迎追縱: allaboutalfred

追踪更多育兒生活分享,請按 Alfred 成長日記 

This entry was posted in 幼兒飲食, 烘焙, 甜品/飲品 and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.