《Share積Fund去旅行 – 九州紅葉篇》慈善籌款活動

瀏覽人數:724
發佈於 2016.11.05

「你有無想過去旅行都可以幫到人呀?」
前女友由一齊到分手都成日同我講呢番說話。佢純粹覺得我去旅行只是看風景好浪費,想我為其他人做多d野。
佢有道理的。善事我一向有做,除左禮拜六買返幾支旗,我每星期都會捐廿蚊電腦飛比馬會的
好似唔夠ar ho? 旅行+善事……
步行環島等籌錢活動,甚至義遊義教我都有興趣……但平日返工咁辛苦,作為一個懶鬼旅人,真係只想去外地輕輕鬆鬆鄧梓峰一下only……我自己又唔擅長叫人比錢……
在「保持自己的旅行方式+善事+簡單唔使煩」的前提下,諗下諗下……一於就將我呢個散心放鬆旅行變成一個慈善籌款event!
《Share積Fund去旅行》呢個古怪活動正式面世啦!

詳情如下:
我,鋒加西亞,會於5/11/2016至14/11/2016到九州旅行10天,由此post開始起計算(即起飛時間07:55)至回程落機香港時間23:55呢段期間,會每日最少update一次我既個人Page《瘋人鋒語 – 德國工作假期後的世界流浪》,不論係相或影片,每一個Like或Share,我都會捐出港幣$0.2 ; 如果係直接Like個Page則是每個捐港幣$0.4。
最後結算金額,會於Facebook上公佈,同時全數捐給大眾認受性高的慈善機構,並scan收據upload作實。換言之大家只需要係facebook click個掣,唔使錢唔使力就可以幫到有需要既人啦! 而我最少都會捐出小弟的一日人工約港幣$1000元正,Like得越多,籌得越多! (呢句咁抽獎廣告ge……)

你地就咁睇落好似捐得好少,但我只係一個月薪約20k既小薯仔,是次活動是純粹我自己um荷包+試驗性質,所以銀碼並不會太高。如果去到1蚊1 Like就變左你地要救濟我ga la! 如果反應理想,我會於下次旅行再作調整的。

由於受慈善團體的籌款規則所限,呢個活動係同任何受惠機構無關的,純粹以我私人名義攪既私人活動,即係個人捐款,但決不食言走數。

我唔知有無人做過呢種”自己um荷包”+”有機會破產”既蠢事,亦唔肯定個效果如何,我只係希望成為一個契機,比大家發掘更多方法去「搵個理由開心簡單做善事」。如果各位網友想支持我既,就係我個Facebook Page click個Like再share出去~希望會成功籌到一個理想數目啦~請大家多多支持呀!!!!

現時Page Like數為1902,由呢一篇開始!

鋒‧加西亞
05-11-2016

share fund

=================

My Facebook Page : www.facebook.com/Garcia.in.Germany
Utravel Blog : https://blog.ulifestyle.com.hk/blogger/aeolusgarcia/
Instagram : https://www.instagram.com/fung_garcia/
DCFever - Fever Travel : http://www.dcfever.com/travel/utravelogue.php?id=799202
Email : funggarcia@gmail.com
請各位繼續多多支持呀!!!!!!!!!!!!!!!

*本站之內容由作者所提供,並不代表本站的立場。因此本站對所有博客的立場、真實性、準確性及完整性不負任何法律責任。

相關話題

收藏此文章
  • Facebook分享
  • WhatsApp分享
  • Line分享
  • 複製連結

發表評論

{{commentText.length}}個字
全部評論 {{comments.length}}

作者最新文章

更多旅遊文章推薦