仲夏*自駕北行の九州 【濛查查の阿蘇火山】

瀏覽人數: 452

【第三天…濛查查の阿蘇火山】
仲夏*自駕北行の九州 

 星期四 雨  霧
久住高原>>阿蘇火山

食完又香又甜的粟一燒便繼續前往阿蘇火山,一路上雨仍然落過不停,時大時細…


從久住高原沿 國道11 落山到阿蘇市街, 再經 “阿蘇登山道坊中線" 前往阿蘇火山上的草千里進發。雖然霧很大, 但仍可見到公路兩傍都有很多牧場…



濛查查地龜速慢駛上山, 越高越大霧, 我們在下午二時半到達 阿蘇火山博物館 前的草千里, 但能見度不足五米, 莫講「草千里」, 連「草半里」都睇唔到!

風雲變色…在數分鐘內,濃霧時聚時散…

 

如此天氣,亦毋需再繼續登上更高的火山口,相信情況會更惡劣。唯有明天再登山試試,寄望太陽叔叔唔會放假喇!

稍作休息後, 便從另一邊登山路 “吉田路線" 落山前往 阿蘇郡 高森町

 

…………………>> 續

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

發表迴響

Subscribe: Entries | Comments

Copyright © 愛飛的太太 2019 | 愛飛的太太 is proudly powered by WordPress and Ani World.