2013 台中 之 後記

瀏覽人數: 1132

台灣,是我首次自己賺錢去旅行的地方。那時候我剛畢業,大頭蝦到連護照也幾乎留在填簽證表格的櫃枱上;那時候,我和朋友去九份high tea, 去十份拍路軌,去夜巿狂吃……

然後很多年之後我再去台北,喜歡的地方都變了樣。

而原來朋友們說很純樸和寧靜的台中,也隨著年月變了樣 - 都被喧鬧的遊客和浮誇的宣傳品淹沒了

我喜歡清境的草原、台歡山的日出、阿里山的大樹……那些大自然的景觀美讓人驚嘆,但亦因如此,我更因為它們周遭環境的變遷而可惜。

---

短短的台中後記之後,將會是我們瘋玩關島的遊記,敬請密切留意!

This entry was posted in 台灣. Bookmark the permalink.

4 Responses to 2013 台中 之 後記

  1. miumiu says:

    期待睇你嘅關島趣聞

  2. mint says:

    其實好多地方都因為城市化面對好多逃避唔到嘅變遷, 令到個d我地好錐意嘅地方都好商業化, 變晒質, so sad

    • 小木 says:

      係呀, 所以D人都話, “要去XXX好快D了, 唔係遲D過度發展架啦!"
      但世界咁大, 一年得十幾日假, 資金更是有限, 去唔得幾多.
      同埋我有時諗, 我之前去長白山, 佢係發展左的, as in, 好多山路都整左, 配套都做到好好. 咁呢類發展我雖然覺得係無咁原始風貌, 但去到個陣, 能夠係內地享受超乾淨廁所, D路又安全, 又幾好咁喎.
      所以, 見識大自然環境與享受一個安全乾淨既旅程之間, 真係有點矛盾衝突.

發表迴響