築地市場外食好D-ぎんざまぐ 築地店+壽司禮儀你要知 日本人食魚生已經有長遠嘅歷史,記得以前曾經睇過一篇文章,內容講述因為日本係島國,古時嘅日本人就已經擔心自己國家有一天會被海水淹沒,所以就學習同訓練喺海上生活嘅技能同埋喺海上覓食。因為冇咗陸地,冇可能生火,所以要食魚生。當然啦!呢個論點雖然聽落幾荒誕,都唔係冇可能㗎! 講到日本人食壽司,不過係呢200年嘅事,究竟係點樣誕生呢?文獻中最初出現「鮎」、「鮓」幾個字,係由中國傳去嘅漢字,是將魚醃漬嘅意思。原始型態嘅壽司叫「馴鮨」,是喺水田耕作嘅農民用嚟保存魚肉嘅方法,用米飯包住魚醃製,從幾日到一年,發酵後產生酸性抵抗腐爛,還有一陣很強嘅臭味。呢種製法宜家喺琵琶湖附近還能吃得到,進食時將米飯洗去,只食魚肉,叫做「鮒鮨Funazushi」。連日本人都唔係個個接受得到嗰陣味! 到咗江戶時代,民生逐漸富裕,認為吃魚生嘅話,愈新鮮愈好,就形成咗當年吃嘅,將醋放進飯中,搽點山葵,鋪上一片魚肉捏出來嘅壽司。壽司呢兩字完全係從發音中硬加上嘅漢字,Sushi前面嗰個Su,係醋嘅發音,後面嘅Shi,採取米飯Meshi嘅後半。 用手捏嘅、日本稱之為「握壽司Nigiri Sushi」,亦叫「江戶前壽司Edomae Sushi」, 因為江戶就係東京,在東京面臨嘅海灣抓到嘅魚,即劏即握即食。後嚟呢種東京人獨創嘅吃法流傳至日本全國,甚至海外,都係叫「江戶前壽司」。 今次嚟到係築地旁邊,有23年歷史ge小店-ぎんざまぐろや,由超過30年經驗嘅壽司職人杉原憲二師傅主理,每日近水樓台,喺築地搵嚟最時令嘅食材,仲以4種罕有的吞拿魚(本鮪及印度吞拿魚等 )作主打,製作最好嘅食物。 平日嚟幫襯的大多是附近居民或者喺築地附近嘅上班一族,如果要喺築地食壽司的話,我寧願嚟呢間,都好過喺場內同其他各國遊客迫餐懵。 ぎんざまぐろや只有counter位,正宗去到壽司店食壽司,面對著大師傅坐喺櫃台前,先算係正統。壽司店同其他餐廳氣氛完全不同,最大分別係大師傅面對著客人服務,令壽司師傅可以一眼關七即時貼心服務每一位客人。店內座位唔算多,大概20個,但一定比築地場內市場坐得舒服好多。 ぎんざまぐろや價錢亦相當親民,由海鮮丼到握壽司set都係¥900-4500,豐儉由人。我今次一嚟就揀咗¥3,000お勧めにぎり(推薦握),好友都叫咗一樣嘅set!(提提大家,去日本壽司店係一人點一個餐,唔會share嚟食,亦唔會交換嚟試,呢d都係基本禮貌。) 杉原師傅收到客人柯打就會即叫即握,完全符合壽司愈新鮮愈美味嘅鐵則。師傅握嘅正正就係江戶前壽司,睇住師傅好快速純熟咁整握壽司,刺身毫不吝嗇切得大大片,完美地包覆住壽司飯,而嚟自山形天童的米飯粒粒飽滿,用國產醋調過,酸味及軟硬適中,用料好講究,未食已經知正喇! 喺杉原師傅握緊壽司嘅時候,店員嬸嬸送上麵豉湯。呢碗麵豉湯真係好好味,壽司店嘅麵豉湯果然係唔同,淡淡麵豉味,再加入海鮮,令湯嘅味道非常鮮甜(之後我一邊食嗰時,見到師傅會不時加料去煲,重要冇加過水添)。完全唔似其他食店咁偏鹹偏濃味。原因係唔想影響到大家一陣食壽司嘅味覺。 有d人飲湯會將蝦殼、蟹殼、蜆殼,放喺碗蓋上面,或者擺喺空碟裏面,呢d都係冇禮貌嘅行為。正確方法係:將空殼留喺原本嘅湯碗裏面。 亦有人以為將碗蓋倒過來放喺碗裏面,代表「呢樣我食完啦」嘅意思。其實係唔啱㗎!只要把碗蓋照原本咁蓋番,店員就會知道你食完喇。至於點解唔可以將碗蓋倒過來呢?據講咁樣做會令碗蓋容易損壞。 我哋嘅お勧めにぎり(推薦握)話咁快就嚟啦!一共係有12貫+巻物 (下排由左至右:玉子、蝦、赤貝、海膽軍艦、三文魚籽軍艦、海鰻;上排由右至左:三文魚、竹筴魚、比目魚、赤身、中拖羅 x2,巻物係蔥花吞拿魚腩小卷)。 相信大家都知道去日本壽司店都食一套壽司禮儀,以下有d基本禮儀係我哋一定要知!(細個睇蔡瀾先生文章知道嘅~) 1. 應該從邊種魚或貝類吃起,有人話食魚要先從淡味嘅魚,好像比目魚等,漸漸地再轉濃味的,像Toro等,有沒有根據?有沒有規定呢? 原則上,應該從清淡食到香濃,刺身肉嘅顏色分白身和赤身,前者味淡後者味濃。咁當然啦!俾錢嗰個人係你,你想從濃吃到淡,師傅係唔會介意嘅。 2. 醬油嘅點法亦有講究,應該要點樣蘸醬呢? 食刺身嘅話,用筷子挾一D山葵,鋪喺魚肉上面,再蘸醬油。千歧唔可以將山葵同醬油撈埋一齊,咁樣係完全錯晒㗎! 食握壽司嘅話,就打斜咁點醬油,等飯同魚都各蘸一點點。好似用紫菜包住海膽,術語叫「軍艦」,用底部點就可以。有D小魚小貝,像白飯魚,鋪在飯糰上,用紫菜圍住,很容易散開,咁就要拎起醬油樽,直接淋喺魚上面。 3. 有人可能會問,點解我份壽司冇山葵㗎?傻豬嚟嘅,千歧千歧唔好問呢個咁搞笑嘅問題!師傅會喺握壽司嘅過程中將山葵放咗喺飯度,大家淨係負責點醬油就OK喇! 4. 將壽司放入口時,最好就係飯向上,魚肉向下接觸到條脷。咁樣食壽司先可以完全由味蕾感受到食材嘅新鮮與美味。 5. 吃握壽司、刺身等講究一啖吃晒。手握壽司嘅大小啱啱係大個人一啖可以食到,記得要一口放入嘴裏面,絕對唔可以咬開一半,據講咁樣先可以完整品味壽司嘅原有味道。如果真係太大,都要塞入嘴裏面,再用手遮住嘴巴慢慢咀嚼。 6. 壽司師傅會喺你面前整壽司,一旦做好放喺你面前,就要即刻吃用。最好不要超過三秒,壽司做好放耐咗,微妙嘅味道會變咗。 點樣先算好嘅壽司? 1. 要睇壽司師傅切魚嘅本事,睇下壽司上面塊魚肉就會知。 2. 捏出來嘅壽司,形態優唔優美係好重要,但最重要仲係要魚同飯嘅比例要啱啱好先得!飯嘅鬆軟度非常重要,握出嚟唔可以太實又唔可以太鬆,要恰到好處。壽司拎起身,飯係唔會散開,但食落口又唔可以死死實實,好考師傅功力㗎! 3. 魚同飯嘅溫度應該同人體溫度一樣,過熱或者過凍都係唔合格。 仲有就梗係味道啦!自從N年前係北海道食過好嘅壽司,番到香港真係完全唔會想再食所謂嘅「壽司」,魚肉唔新鮮、有腥味,醋飯太酸(可能為咗闢腥味),而壽司飯唔係捏得太硬就係一夾即散。喺香港除非係價錢好貴嘅壽司店先有咁上下質素,因為真正好嘅壽司師傅喺日本已經非常搶手,他們喺本土生活優渥,又受僱主同客人尊敬,唔使去異鄉求生。第二,即使在外國闖出名堂,也要迎合當地人口胃。所以今次嚟東京食到江戶前壽司真係太好啦!完全可以滿足我嘅口腹之慾。 食壽司嘅禮儀應該係食完就走,記得唔好霸住個位太耐,阻住人哋做生意。大家要知道食壽司本來係江戶嘅一種快食文化,最初都係小販擺嘅街邊檔,客人企喺度食完就走人,絕對唔會又吹水又喝酒。不過,店裏面冇客人嘅話,就冇咩所謂,可以同師傅一直傾計。 大部份客人都係熟客,同師傅傾得好開心。一開始坐我哋隔離嘅2個西裝伯伯,見我喺度影相,仲主動幫師傅招呼我哋,好nice咁話要幫我同好友合照。其中一個仲讚我哋好識食,識得嚟呢間壽司店覓食,又讚師傅手藝好好,食物質素冇得頂。 嗰日師傅同客人都係講關於藤原紀香再嫁,成為梨園之妻,但公眾又認為佢未必可以成為一個賢內助嘅話題。真係唔係講笑,之後成日我都不停聽到東京民眾討論紀香再婚嘅消息。師傅可能見我哋係外國人,所以冇同我哋傾紀香再嫁呢個話題,但佢有不時留意我哋,睇下我哋鍾唔鍾意d食物,啱唔啱我哋口味。 不過唔好講笑,其他客人真係食得超快,真係唔明點解佢哋可以一路傾計,一路食咁快。相比之下,我真係食得超慢。好彩嗰日落好大雨,壽司店唔算好full,雖然不停翻檯,杉原師傅亦做到冇停手,但我未至於要被人趕出去(講笑)! 因為お勧めにぎり(推薦握)set超級飽肚,食到大半我就開始慢慢食。又要提提大家,成板壽司一定要食晒,唔係師傅會認為你係唔滿意食物。除非你係食廚師發辦逐件上嘅壽司,咁樣你飽就可以叫停。另外,絕對唔好因為飽,就淨係食咗塊魚生,話明壽司就梗係連飯食㗎喇!咁做除咗蹧蹋咗師傅嘅食物,係人見到都好嬲啦!一係就一早叫「撮Tsumami」,咁咪淨係得魚生囉! 最特別就係,ぎんざまぐろや喺周末或假期,會由庶民飯堂搖身一變大搞壽司放題,只要3500円就可以任吃大拖羅海膽等高級食材嘅手握壽司。聽聞每逢周末未夠鐘開門就已經擠滿吃貨,大家等幾個鐘都心甘命抵乖乖排隊。而師傅完全違反放題將貨就價嘅定律,用足靚料。呢度不設紙仔剔order,想食就要大聲同師傅落單,師傅都識少少英文,識日文絕對有著數。 ぎんざまぐろや 地址:東京都中央築地6-8-10 小柴ビル1F 電話:+81(- 0)3-3248-2751 營業時間:周一至五 11am-2pm、5pm-10pm , 壽司放題周六、假期 11am-6pm 交通:地下鐵「 築地 」駅2號出口步行5分鐘