訪問結果:香港人為何移民?

大家有冇諗過點解咁多香港人會選擇移民

 

資料搜集做左,亦都訪問過身邊唔同既人,直程問埋有D係已經移左民既朋友。

 

結果我發現原來令到佢地咁想移民去當地既原因都有幾唔同的,不過其實大部分都係我預計之內的,可能因為我自己都有點心動想移民吧。

 

等我分享一下吧。

 

不少學歷高、英國名校畢業,在當地經濟顧問、建築師、時裝設計師或管理拍賣行等等工作。

 

其中一個朋友係做開拍賣行既,他覺得英國的藝術有市場,前景好,留英是為發展自己的事業。

 

也有人覺得香港非常壓迫,他們嚮往舒服自在的英國,放工同朋友飲下嘢,放假又可以去公園chill下。

 

也有些人因為政治,對香港失去信心,他們很懷疑一國兩制如今是否沒了『兩制』;當看到人大釋法,只會覺得香港愈來愈沒有法治,《基本法》是否work;所以移民後,他們都很珍惜作為英國公民擁有的權利。

其他資訊http://www.jsgglobal.com/

“http://www.jsgglobal.com/%E7%A7%BB%E6%B0%91%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E3%80%81%E7%A7%BB%E6%B0%91%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E7%9A%84%E7%A7%98%E8%81%9E%E7%B8%BD%E9%8C%84%EF%BC%8C%E7%82%BA%E4%BA%BA%E7%94%9F%E7%BF%BB%E9%96%8B%E6%96%B0%E4%B8%80/”

劍橋發展唐人街 華人新聚腳點

This entry was posted in 個人, 健康, 其他, 家居, 德國, 澳洲, 知識, 社交, 英國 and tagged . Bookmark the permalink.