零暇零痘冇煩惱@ISOI全新艾克尼系列試用

其實小妹塊臉,除咗有大量嘅斑、皺紋同其他瑕疪外,有一樣嘢,係我比其他人少一樣煩惱的,就是痘痘問題啦,我都算係小痘類型的一種,但並不是經都常都冇痘的!

當生理期前夕,加上夜瞓,忍唔到口食煎炸嘢時,臉上最勁可以爆成4-5粒痘,係啱啱之前的一次,就係咁啦!我真係好耐冇試過爆咁多!嚇鬼死我!

好彩,爆完後,可以比我試用到ISOI呢2支全新艾克尼系列啫,睇吓佢攪唔攪得掂我d痘先!

 

因為本身有痘,所以要先搽ISOI艾克尼速效凝膠面霜,去消滅痘痘先!

 

產品簡介:透明啫喱質地,水潤不油膩,有效鎖靜問題肌膚,舒緩炎症暗瘡,幫助淡化痘印色素,修護肌膚

 

最鐘意佢有個小匙可以"畢"出嚟,唔駛隻手"了"先了到佢上嚟,衛生d呢!

 

 

使用方法:每天早晚潔面爽膚後使用

 

個香味有d熟,但講極都講唔出係咩嘢味,但聞落去係舒服的!同埋搽咗上臉後,係清爽的!唔會覺得好笠痴痴的感覺!

 

 

而當痘痘調謝時,就可以用埋ISOI保加利亞玫瑰零瑕疵精華去預防怕留有痘印的問題啦!

 

產品簡介:蘊含頂級保加利亞玫瑰精油、熊果素、天然萃取積雪草及植物精華,有效鎮静敏感肌膚,集中解決暗沉,同時速效減淡痘印及疤痕,令皮膚回到零瑕疵,亦可為肌膚長效補濕。

 

 

使用方法:每天早晚潔面爽膚後使用

 

一吱出嚟,幾水gel狀吓,同埋真係好香香的玫瑰味,啱曬我呢個玫瑰控呢!用後隻手幾濕潤!

 

 

我都話我正值身理期,臉上爆出幾多可惡的痘!真係想吱爆佢!

 

但各用咗一星期ISOI艾克尼速效凝膠面霜ISOI保加利亞玫瑰零瑕疵精華後,肌膚已回復番平時嘅水平,完全好似冇事發生過咁,其實每次出痘,都好怕會留有痘印,但而家有咗ISOI艾克尼速效凝膠面霜ISOI保加利亞玫瑰零瑕疵精華就唔駛再怕爆痘了!因為佢地會幫我調節番好曬!

 

同埋要一讚佢地嘅質地,搽完絶對唔會笠,啱曬夏天嗰d笠痴痴嘅天氣使用呢!

 

 

以上產品及產品資訊,全部由品牌提供

Posted in 護膚 | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

平紋效果顯著@FILORGA TIME-FILLER平紋系列試用

近排又濕但又乾咁,攪到肌膚都亂了,都唔知搽咩嘢好?

 

但近排有機會可以試到FILORGA以下兩款TIME FILLER 平’紋’皇牌產品,睇吓佢點對付我d可怕嘅紋先!

 

首先唔知大家識唔識FILORGA呢個牌子?有人可能知,有人可能唔知,咁我約略咁講吓,其實FILORGA是來自法國的權威醫學品牌,還有「醫學美容抗衰老專家」之美譽呢!

 

 

 

先試吓FILORGA TIME-FILLER EYES抗皺緊緻眼霜先!

 

產品簡介:眼霜內含合歡花萃取及蛋白質,能撫平眼周細紋、乾紋、改善眼下凹陷,其中更含維他命B5,能使眼睫毛更強韌及濃密!提拉眼瞼肌膚、告別黑眼圈,重拾年輕細嫩緊緻眼肌!

 

 

 

使用方法:早晚在潔臉爽膚後使用,取適量於眼周按摩至吸收即可

 

先試上質感,較為杰的cream狀質感,但又唔係話難推開,一pat漿的感覺,推開後有明顯的油潤感,一層薄膜咁係皮膚上,我幾鐘意香味,幾清香!

 

 

 

其實呢個眼霜比我最驚喜的,是可以當埋保養眼睫毛用,唔駛買多瓶東西去搽眼睫毛用,老實講,用咗幾天未知眼睫毛係咪真係長咗,但明顯嘅有,係我嘅眼睫毛,比以前強壯了,而家缷妝,好明顯比之前係甩少咗至少70%!

 

而双眼日日搽完東西就算,都冇理日日用時真係唔知去紋去咗幾多,但再睇番未用前,同已用上一星期左右的相再做比較,眼紋真係明顥比之前淺了,平復了不少呢!同埋一讚一樣嘢,雖然佢質感較為滋潤,但我眼冇起油脂粒喎!有時用得太滋潤的眼東西,係會起油脂粒的,但呢隻去紋得嚟,又冇呢d情況發生喎!

 

 

 

之後再試埋FILORGA TIME-FILLER全效抗皺面霜

 

產品簡介:致力針對改善三大頑固紋理(虎紋、乾紋、皺紋)。集中為皮膚提供維他命C、礦物質及水份,結合專利活膚成分NCTF及三胜肽,能有效激活肌底細胞增生,填補紋理,迅速變回水潤年輕緊緻肌!

 

 

 

使用方法:早晚在潔臉爽膚後使用,取適量於眼周按摩至吸收即可

 

質感都係較為杰身的cream狀,不過亦不難推開,吸收咗後,同眼霜一樣,有一層薄薄的保護膜在肌膚上。

 

 

 

而家晚上呢,就冇之前咁乾同未開冷氣,所以晚上冇咩紋可以show到比大家睇個效果,但日間有啊,日間經過一天工作及冷氣的洗禮後,好明顯見到我臉上深而明顯的乾虎紋走咗出嚟!但用上一排FILORGA TIME-FILLER全效抗皺面霜後,又幫我好好咁收番埋條乾虎紋了!日間用完再上粉化妝,又幾貼妝喎!可能底子打得好了,仲冇咩浮粉情況呢!

 

 

 

想知多d有關FILORGA嘅資料,可以去facebook了解吓:https://www.facebook.com/FilorgaHK/

 

以上產品及產品資訊,全部由品牌提供

Posted in 護膚 | Tagged | Leave a comment

邊學邊食@香港萬麗海景酒店 x myCOOKey 抹茶甜品教室 + 精緻下午茶 workshop

呢個workshop其實已經係上個月發生,但由於小妹太忙啦,所以一直未得閒出番嗰日的post,今日見得閒d,就同大家分享吓當日去呢個香港萬麗海景酒店 x myCOOKey 抹茶甜品教室 + 精緻下午茶嘅workshop情況先!

今天舉行workshop的地方係香港萬麗海景酒店,而今天的主題為抺茶,會學整兩樣甜點,包括:抺茶奶凍及抹茶mousse拿破侖,而導師就是酒店裡的head chef-pastry何師傅。


 

呢個奶凍係易整的,只要將暖嘅忌廉+抺茶粉+糖+魚膠,攪勻就得gala!10分鐘內可完成!

 


 

再倒入樽內,放雪櫃雪2小時就完成了!真係超級簡單同易整!

 


 

待奶凍雪藏時,我們就開始整第二樣抺茶mousse拿破侖了!何師傅先教授點整抺茶mousse,其實見佢整,又係好易

 


先將忌廉打至7-8成企身,然後蛋+砂糖打至輕身,暖牛奶+魚膠+抺茶粉攪溶,然後再兩者攪勻,再加入已打至企身的忌廉中,再將mousse放入雪櫃雪大約半小時以上


 

之後就整個拿破侖皮啦,在枱上灑上麪粉,再將酥皮用棍碌至2-3毫米薄,跟住再係咁拮孔,孔愈多愈好!咁呢塊酥皮就可以攞去焗啦!以190度火,焗15分鐘至金黃色

 


而以下呢一塊呢,就係小妹自己整的酥皮啦,焗完出咗嚟,裁好,就係咁ga樣gala!


之後再吱埋d抺茶mousse夾心,再一層一層咁叠起佢,
叠三至四層,就大功告成了!


今天的完成品,頗可以吧!


而何師傅亦親手整咗好多抺茶奶凍比我哋即場試食呢!大師傅整果然唔同d,又滑抺茶味又重!仲唔係好甜呢!

最後緊係要同何師傅集郵吓啦!今天辛苦曬佢了!


今天唔止係學整甜品咁簡單呢,仲可以食到
香港萬麗海景酒店嘅high tea呢!好滿足啊!


其實myCOOKey都成日有d唔同類型嘅workshop的,想知更多,自己去佢嘅facebook睇吓啦!https://www.facebook.com/myCOOKey/

Posted in 甜品, 甜品/飲品, 米芝蓮餐廳/廚師 | Tagged , , , , , , , , , , , | Leave a comment