其實滅蟲公司黎黎去去都係幾種方法(treatment)去殺床蝨的。市場上都有幾種滅蝨產品既。等我逐一同大家講解下咩一回事。

係到我唔多介紹床蝨既習性,直接埋牙啦。

以我所知,個個朋友一開始覺得有床蝨都係噴下咩殺蟲藥水啊 滅蝨炸彈咁,但我想講最廢 最差既 就係用化學野去殺佢地,其他昆蟲可能得 但係床蝨一定唔得

100分滿分我比25分

用滅蝨炸彈仲會令到客廳由無變有,令到佢地周圍去擴散全屋。因為根本殺唔死佢地,令到床蝨感覺到痛楚之後就周圍走。 所以千其唔好用啊。

你地如果唔想搵滅蟲公司住 想試下用自己方法解決的話 通常都係買滅蝨粉 ,矽藻土係最有效方法去滅絕床蝨。不過矽藻土都有過千種 所以唔同品牌都有唔同功效。

 

係香港出名d既係 滅床蝨粉 叫de粉

應該都好多人用過 依隻粉好壞參半,但係睇過好多評語啦 身邊都有朋友 同親戚 有過嚴重既床蝨問題 但都解決唔到,即係斷唔到尾 。

100分滿分我比55分。 雖然都殺左好多床蝨但始終keep住仲有,佢地死既時間太耐 。 總括黎講都殺到床蝨,但以我收集咁多資料要解決床蝨問題 要一隻都無 先可以。而且落完de粉之後 掂到會好痕 。

 

係香港都有一個新既品牌叫chinchex ,中文名叫千赤士 果名奇奇怪怪 haha

不過佢地歷史有d 神秘,好似係歐洲幾出名 。但我未用之前聽都未聽過。 不過chinchex 成效比較快,平均12日-16日 搞點 。我都係靠最後一間滅蟲公司 既treatment同依隻粉搞點床蝨問題。因我之前已經搵過2間啦。

 

 

依隻粉岩岩開始用會覺得痴立立,用左兩日又好似冇乜野。

佢成效最快,賣家話斷左尾可以留返D粉做預防,仲話唔清D粉10年內有效。雖然唔知係咪真,起碼佢真係有效既。

100分滿分比到85分

 

下回分解 滅蟲公司treatment

This entry was posted in 個人, 其他, 家居, 知識, 社交. Bookmark the permalink.
21 Responses to 對付床蝨各種方法同利與弊
  1. 永健居士 says:

    多謝詳盡分析

  2. kongchinto says:

    很好分享

  3. kayan1212 says:

    chinchex 幾多錢咁?

  4. chichilun says:

    我都有用千赤士 。效果好好啊

  5. leoleung89 says:

    chinchex有效過de 十倍的

  6. dingdingbb says:

    我都有用chinchex 估唔到有咁多人用過chinchex

  7. 晉忠魏 says:

    我約交收的 ,外國人黎 好靚仔。
    chinchex 有外國人 交收幾正

  8. 劍明 何 says:

    好像不错

  9. Kongsang Chan says:

    可唔可以詳細講下點用千赤士??麻唔麻煩??
    因為我跟過網上其他方法做,搞一大輪搞左個幾月都仲有

    • 晉忠魏 says:

      床褥 的話
      拆除床單並清洗(建議用乾衣機二次處理)
      使用密度比較高的化妝掃或美髮掃, 沾上一點 千赤士 並於床褥的四邊掃上。留意所有的縫隙, 大小孔及裂縫上都已掃上 千赤士。
      完成後, 鋪上已清洗乾淨的新床單,避免在睡覺時直接接觸到 千赤士, 可能會令皮膚乾燥。
      我們不建議在枕頭上掃上 千赤士。

      床架
      在床板上大範圍掃上 千赤士, 包括床頭板, 床腳和抽屜。謹記不需要太多, 只需薄薄一層 千赤士 即可。
      再一次確認所有縫隙, 大小孔及裂縫上都已掃上 千赤士。( 床板與床頭板也是容易被床蝨侵擾的位置 )
      我們建議床板上已掃上的 千赤士 不要清理太多以作未來預防床蝨再次侵擾。

      copy from https://www.chinchex.com/pages/tutorials

      chinchex好似youtube 有影片

  10. kim says:

    有冇多D chinghex 既資料?

  11. 咦…我都有用chinchex ar ….
    好過DE
    chinchex為我解決到床蝨問題
    不過就令d皮膚朝d
    不過搽反cream又ok..

Comments are closed.